Moringa

Moringa capsules of poeder is het pulver van gedroogde bladeren van de Moringaboom en is te gebruiken als een natuurlijke multivitamine. Een multivitamine, maar dan op puur natuurlijke basis. Geen bewerkingen of toevoegingen van hulpstoffen maar enkel en alleen Moringa. De hulpstoffen zijn ook niet nodig omdat Moringa van zichzelf bomvol voedingsstoffen zit. Iets, dat al honderden jaren bekend is en inmiddels ook onderzocht en erkent.
Niet iedereen is zich ervan bewust maar veel mensen hebben een chronisch tekort aan essentiële vitamines en mineralen, met als gevolg een lagere weerstand tegen het ontstaan van allerlei ziektes en aandoeningen. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

Ten eerste: Slechte voedingsgewoonten Slechte voedingsgewoonten ontstaan vaak doordat mensen tegenwoordig zo druk zijn en weinig of geen tijd en/of zin hebben om zich bezig te houden met het bereiden van vers bereidde maaltijden en zich dus beperken tot snelle kant-en-klaar producten.
Ten tweede: Bewerking en raffinage van producten Al het geraffineerde voedsel zoals witte rijst, witte pasta, geraffineerde oliën, kant-en-klaar maaltijden, koek, snacks, witte suiker, wit brood etc. missen door de bewerking veel belangrijke voedingsstoffen zoals: vitamines en mineralen. Maar, deze voedingsstoffen zijn wel nodig om het voedsel in het lichaam te verwerken. De oplossing waar het lichaam dan voor kiest is om deze benodigde enzymen, mineralen, vitaminen en eiwitten te onttrekken aan de voorraad die al in het lichaam aanwezig is waardoor dus tekorten ontstaan.
Ten derde: Groenten en fruit bevat tegenwoordig veel minder vitamines en voedingsstoffen In vergelijking met bijvoorbeeld 30 jaar geleden zitten er tegenwoordig veel minder voedingsstoffen in verse groenten en fruit. Dit is het gevolg van een steeds slechter wordend milieu en verarming van de grond als gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Nog een oorzaak is het steeds groter wordend aantal bewerkte voedingsproducten in de supermarkten dat weliswaar gemakkelijk en snel is klaar te maken maar weinig gezonde voedingsstoffen bevatten. Echter bevatten deze producten wel toegevoegde E-nummers waarbij er een aantal zijn die de gezondheid juist ondermijnen.

Om een lang verhaal kort te maken. Extra aanvulling in de vorm van vitaminesupplementen krijgt steeds meer noodzaak en is zeker niet alleen nodig voor mensen die, door ziekte of gebrek aan gezonde voeding, te maken hebben met een vitaminegebrek.

Een natuurlijk middel als Moringa heeft zeker de voorkeur boven de talloze gefabriceerde supplementen die in de winkel te koop zijn want het lichaam neemt een natuureigen stof veel gemakkelijker en sneller op dan een lichaamsvreemde stof. Het is zelfs zo dat, ondanks dat je netjes 1 of 2 capsules van een vitaminesoort of mineralensoort inneemt, het meeste daarvan weer gewoon in de toiletpot terecht komt. Dit komt niet altijd alleen doordat de vitaminestof zelf niet zou deugen maar ook zeker doordat veel vitamines beter door het lichaam worden opgenomen in samenhang met andere enzymen, vitamines, mineralen en/of spoorelementen. De stoffen die in Moringapoeder voor komen zijn een ‘van nature’ perfecte combinatie. Logisch natuurlijk want in de natuur is alles gewoon perfect zoals het moet zijn.

De gezonde voordelen van Moringa:

  • Het is een 100% natuurlijk product
  • Stimuleert de gezondheid en levert energie
  • Vergroot het uithoudingsvermogen
  • Verhoogt de weerstand
  • Stimuleert de stofwisseling
  • Vermindert vetopname maar stimuleert spieropbouw
  • Helpt bij spierherstel na inspanning
  • Bevordert de werking van lever en nieren
  • Is goed voor huid, haar, botten, tanden en nagels
  • Reguleert de bloedsuikerspiegel
  • Reguleert de hormoonhuishouding
  • Helpt het geheugen te vitaliseren en te behouden
  • Is goed voor de melkkwaliteit en productie van borstvoedende vrouwen
  • Werkt ontspannend en helpt bij een goede nachtrust
  • Draagt bij aan een goed gezichtsvermogen
  • Vermindert reumatische pijnen en artritis
  • Wordt ook gebruikt ter ondersteuning van lymetherapie


Moringa bevat de volgende voedingsstoffen:

 

Moringapoeder is heel veelzijdig in gebruik. Dit is in tegenstelling tot hele moringa dat enkel geschikt is voor thee. Door haar milde smaak, kan het poeder zowel in zoete als in hartige gerechten worden verwerkt. Voeg wat moringapoeder toe aan je smoothies, of gebruik het als extra smaakmaker in toetjes, fruitsalades, raw chocolade en andere zoete lekkernijen. Ook in een saladedressing is moringapoeder lekker.

 

Nature boost

Bestaat uit:

  • Arionabessenpoeder,  wordt gemaakt van gemalen gedroogde arionabessen. Deze bessen worden niet verhit, waardoor gezonde voedingsstoffen bewaard blijven. Arionabessen (= zwarte appelbessen) hebben een lichtzurige smaak.
  • Vlierbessenpoeder,  zorgt voor een flinke dosis antixodanten.

Door de lichtzurige smaken van ariona- en vlierbessenpoeder is nature boostpoeder ideaal als gezonde, verfrissende toevoeging aan smoothies, yoghurt en granola.

Aroniabessen bevatten een enorm hoog gehalte aan antioxidanten, stoffen die lichaamscellen beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Eén van deze stoffen is anthocyanine (ACN), de kleurstof die verantwoordelijk is voor de donkerpaarse kleur van de bessen.

In één studie van het Amerikaanse ministerie van landbouw werden honderd voedingsmiddelen onderzocht op de aanwezigheid van deze ACN's. Slechts 24 daarvan bleken de ACN's te bevatten en de aroniabes bevatte veruit het grootste gehalte: vier keer meer dan gekweekte blauwe bessen.

Studies lijken aan te geven dat de stoffen die we terugvinden in de aroniabes kunnen helpen in de strijd tegen kanker, hartziektes, diabetes, maagzweren, leverziektes, gewrichtspijnen, oogontstekingen, allergieën en zelfs griep of verkoudheden. Ze zouden ook een positieve invloed hebben op de werking van ons geheugen en het verouderingsproces vertragen. Bijwerkingen zijn er niet bekend.

 

Baobab poeder van Pit en Pit is gedroogde en gemalen pulp van de Afrikaanse Baobab of apenbroodboom. Bijna de helft van het baobab poeder bestaat uit vezels. Baobab poeder heeft ook een sterke antioxidanten werking. Deze is aanzienlijk hoger dan de pulp van andere vruchten zoals sinaasappel, aardbei , bosbessen en kiwi. Baobab poeder heeft een subtiele, pittige citrussmaak. Voeg het toe aan smoothies voor extra stevigheid en smaak. Of strooi het over ontbijtgranen of havermout.

 

Maca

Maca een lustopwekkend middel uit het Peruaanse Andesgebergte in Zuid-Amerika. Maca heeft een hoge voedingswaarde en is voorzien van macro- en micronutriënten, waaronder 31 spoorelementen. De spoorelementen ondersteunen het lichaam en lichaamsfunctie op celniveau. Zoals meerder superfoods is ook maca een krachtige adaptogeen. Dit betekent dat het de hormoonhuishouding, het zenuwstelsel, hart- en vaatstelsel en het spierstelsel kan stabiliseren en in evenwicht kan houden.

 

Er kan worden opgemaakt dat uit archeologisch bewijs dat maca al ongeveer 2.600 jaar wordt gecultiveerd en geteeld. Een woeste krijgersstam ‘Pumpush’ heeft de maca gevormd. Deze stam trok naar het Andesgebergte vanuit het Amazone-oerwoud. De Yaro-volkeren volgde later in de geschiedenis. Ze bouwde gigantische macavelden in het hooggebergte van de Andes. De Inca’s veroverde de gebieden in Andesgebergte waar de maca werd verbouwd door de Yaro-volkeren. Afstammelingen van de Inca’s ‘ het Kichwavolk’ verbouwen tegenwoordig het superfood: maca. Dit doen ze op natuurlijke hoogte van 2.700 – 3.000 meter boven de zeespiegel. De hoogte kan zelfs oplopen tot 4.300 meter. Dit maakt maca het enige gewas op aarde dat op zo’n hoogte wordt verbouwd.
Maca wordt verbouwd om zijn wortel en behoort tot de kruisbloemige planten. Broccoli, kolen, bloemkool, knolrapen en radijsjes maken ook deel uit van de kruisbloemige planten. De wortel van de maca wordt vaak aan gezien als een radijs. Soms zie je op de wortel paarse strepen maar over het algemeen heeft de wortel een gebroken witte, paarse of gele kleur. Bovengronds is de maca kleiner dan zijn mede kruisbloemige planten maar ondergronds is de maca iets groter dan een radijs. De maca heeft een doorsnee van 5 – 7,5 centimeter. Bovengronds produceert de maca bladeren die dicht bij de grond groeien. De plant produceert een kleine, gebroken witte bloem met vier bladeren eraan. De maca plant zich voort door middel van zaadjes, in plaats van via zijn wortel.

Maca poeder wat gedroogd is bevat ongeveer het volgende:
59 % Koolhydraten, 8,5 % Vezels en 10 % Eiwitten

De eiwitten bevatten twintig aminozuren en zeven essentiële aminozuren. Als we de aardappel met de maca gaan vergelijken dan bevat maca vier keer zoveel vezels en vijf keer zoveel eiwitten. Ook is maca rijk aan calcium, magnesium, fosfor, kalium, zwavel, natrium en ijzer. De spoorelementen bevatten zink, jodium, koper, selenium, bismut, mangaan, tin en silicium. Maca is ook rijk aan de vitamines B1, B2, C & E.

Ondanks dat er alleen op dieren is getest dat maca lustopwekkend is, is er wel een duidelijk meet beeld ontstaan. Bij mannetjes ratten is er een verhoogd aantal spermacellen gemeten en het bleek ook dat ze langer leefde. De vrouwtjes ratten hadden meerdere volgroeide eierzakjes. De effecten waren al meetbaar binnen 72 uur nadat de ratten maca hadden gegeten. Ook bij cavia’s, rammen en koeien is het libido verhogend effect van maca bevestigd. Bij rammen is het spermagehalte en het aantal zaadcellen aanzienlijke verhoogd.

Maca is een super superfood, niet alleen vanwege het gehalte aan vetzuren, aminozuren en voedingsstoffen maar het helpt ook de vruchtbaarheid te verhogen. Maca kan een geweldige superfood zijn voor mensen die moeite hebben met kinderen krijgen. Maca kan ook helpen om na de zwangerschap meer melk te produceren.
Let op elk lichaam reageert anders. Bij de één kan het wel helpen en misschien bij de ander niet.

Er zijn meerder superfoods die adaptogeen zijn waaronder dus ook maca. Dit betekent dat het de hormoonhuishouding, het zenuwstelsel, hart- en vaatstelsel en het spierstelsel kan stabiliseren en in evenwicht kan houden. In 1947 werd adaptogeen voor het eerst gezien als een voedingsstof die negatieve fysieke chemische of biologische stressbronnen tegengaat door de weerstand te verhogen. Hierdoor kan het organisme zich aanpassen ‘adapteren’ aan stressvolle omstandigheden. Dit werd gedefinieerd door de Russische wetenschapper Nikolai Lazarev.

Adaptogeen wordt als volgt omschreven:

  • Het is niet giftig voor de consument.
  • Het werkt een niet-specifieke reactie op in het lichaam. Deze reactie geeft een verhoogde afweer tegen meerdere stressoren onder andere fysieke, chemische of biologische stoffen.
  • Het heeft een stabiliserend effect op de fysiologie. Ongeacht of er een afwijking is van de fysiologische norm die de stressbron heeft veroorzaakt.


Adaptogeen zijn in essentie non-toxisch. Ze produceren een adaptieve respons op stress en ze zorgen voor verbetering van zelfregulering van het lichaam. Het blijkt uit onderzoek dat het eten van maca als adaptogeen superfood leidt tot meer energie, meer uithoudingsvermogen, meer zuurstof in het bloed, meer lichamelijke kracht en meer libido. Maca biedt ook ondersteuning aan het hormoonstelsel, de bijnieren en de schildklier, verbetert je stemming en het ondersteunt ook bij een goede hormoonproductie.

Maca kan bij de volgende aandoening verlichting bieden:

  • Chronische vermoeidheid
  • Depressie
  • Gebrek aan libido
  • Maagkanker
  • Menopauzesymptomen
  • Menstruatiestoornissen en -ongemakken
  • Ondervoeding
  • Onvruchtbaarheid bij mensen en bij het vee
  • Slapeloosheid
  • Slecht geheugen
  • Stress en spanning
  • Tuberculose

 

Gebruik niet meer dan 5-10g (= 2 opgehoopte theelepels) maca poeder per dag.

Gebruik maca in vruchtensap, yoghurt, smoothies, ... De smaak van macapoeder is voor sommigen even wennen. Begin dan best met een half theelepeltje per vol glas vruchtensap en zo verspreid over de hele dag tot je een hele theelepel hebt genomen. Zo wen je aan de smaak van het maca poeder.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb